„Oamenii nu au fost construiţi să fie monogani, în schimb, educaţia spartană, venită din 1950 până astăzi, i-a transformat cu forţa în monogami. Monogamia înseamnă moartea sufletului. De ce? Odată impusă cu forţă, fără logică sau un alt tip de raţiune, subiectul se converteşte la ceea ce nu este. Dacă subiectul este programat să aibă 20 de relaţii, dintre care chiar cinci în paralel, se va sufoca într-o relaţie monogamă, iar sexul ocazional, indiferent de partener, o să fie o răzbunare pe propria neputinţă. Subiectul nu poate accepta cine şi ce este. El se simte diferit, dar educaţia îi impune o anumită direcţie, cu care el, subiectul, nu este de acord.
Despărţirea apare când cel puţin unul dintre parteneri înşală, trădează, minte. Din toată această luptă pentru supremaţie, cel mai mult suferă copiii, acolo unde există. Ei sunt cei prinşi în furtuna emoţională ce se dezlănţuie’’, precizează Radu Leca pentru Ce se întâmplă, doctore?
De ce se tem oamenii să mai iubească? De ce se ajunge atât de uşor la despărţire?
„Oamenii nu iubesc. Ei se ataşează. Ataşamentul nu are legătură cu dragostea. Şi câinii se ataşează de stăpânii lor, indiferent dacă au grijă de ei sau nu. Ce-i drept, ataşamentul în cazul oamenilor este mai evoluat. Bărbaţii se ataşează sexual de femei, iar femeile se ataşează vizual de bărbaţi. Confortul apare în ambele cazuri.Ţinând cont că majoritatea relaţiilor sunt întemeiate constant pe interes şi acces la conexiuni business, dragostea a fost de ceva ani îngropată adânc. Romantismul a fost înlocuit de erotism şi de sexualitate extremă. Bărbaţii sunt dependenţi de sex, iar femeile de succesul erotic’’, adaugă specialistul.